Lukk

Dukkene i Tore Hunds rike

Disse dukkene skal være med på turné med Bok- og Kulturbussen i Sør-Troms når barnehagebarn skal lære om vår lokale vikinghistorie.

Bak kulissene, med nål og tråd

Sør-Troms Museum og Trondenes Middelaldergård fikk det spennende oppdraget å sy vikingdukkeklær til Tore og Sigrid. Som del av «i Tore Hunds rike» skal disse dukkene brukes i formidling om vår lokale vikingtid i Bok- og Kulturbussen av Anne Gerd Lehn.

Det har vært et morsomt prosjekt, sett med håndarbeidsøyne. På middelaldergården syr vi drakter som er med på å formidle 1200-tallet, og i denne oppgaven måtte vi altså litt lengre tilbake i tid, men vi måtte også sy i dukkestørrelse. Dette var definitivt den største utfordringen. Mønster måtte tilpasses til litt firkantete dukkekropper. Stingene ble små og sømrommet ble litt knotete. Den største utfordringen var dukkehodene. Draktene ble derfor laget slik at ermene satt fast i forparten og deretter ble sømmene i sidene sydd til slutt med dukka inni. Det er altså ingen knapper eller borrelåser og skal man kle av dukkene må man sprette opp sømmene.

Anne Gerd Lehn har ikke lagt føringer på arbeidet, men et stikkord har vært viktig for oss: dukkene skal nemlig bo i Bok- og Kulturbussen også etter at prosjektet er over. Der skal de bo sammen med to andre dukker – Elle og Ándá – som har samiske drakter laget av Janne Olsby og Tone Elvebakk på Várdobáiki. De har satt standarden på kvaliteten! Boka «Vikingdrakt» av Nille Glæsel har vært utgangspunktet for dukkeklærne. Nille er utdannet i tekstildesign, og har gjennom 16 år forsket på vikingtidens tekstilfunn i arkeologien, blant annet sammen med arkeolog Marianne Vedeler. Nille har laget flerfoldige rekonstruksjoner av datidens klær slik de sannsynligvis har sett ut, blant annet til museer.

dukkene står foran årestua på middelaldergården

Sigrid har på seg en serk i lin og en selekjole i ull. Det brikkevevde båndet i diamantmønster er laget av sytråd for å få det tynnest mulig. Perlene mellom «skålspennene» (knapper) er laget av Scanglas. Bedriften lager replika av smykker, glass, keramikk og smedarbeid, og vi tok et utvalg av deres absolutt minste glassperler.

Tore har fått en «Thorsbergbukse» i skinn og leggbånd i ull. Den gule skjorta i ull er plantefarget med reinfann. Brikkebåndene er laget etter funn fra birka. Disse er laget av ulltråd, plantefarget med røsslyng og krapp. Begge dukkene har sko som er laget med inspirasjon etter funn fra Hedeby.

I Tore Hunds rike

I 2030 er det klart for nasjonaljubileum. 1030 er et av de mest symbolsterke årstallene i norsk historie. Olav Haraldssons fall i slaget på Stiklestad og helgenkåringen i Nidaros året etter, fikk dyptgripende konsekvenser for det norske riket. 1030 kan derfor beskrives som et vendepunkt med en virkningshistorie som det norske samfunnet fortsatt bygger på. I 2030 kan vi derfor feire at Norge har bestått som rike i tusen år. Og mye av hendelsene som førte til dette, har sin historie i Tore Hunds rike. I 2023 skal vi markere dette, under tittelen ressurser og rikdom.

Vi har hatt et spennende prosjektår så langt, og fortsatt er det flere arrangementer i vente både for store og små. Vi anbefaler å følge prosjektet på itorehundsrike.no.

Facebook
LinkedIn
Email
Hopp rett ned til innholdet