
Om
Vi legger ut på en 10-dagers seilas og Sadio Nor teater fremføre «Sigrids saga»
Sør-Troms museum åpner tusen år gammel cold case.
Hvem var den egentlige helten i den sagnomsuste historien om kong Olav Haraldsson, Tore Hund og slaget på Stiklestad? Hvem var skurken? Var Olav egentlig særlig hellig før han ble «den hellige» noen år etter? Var høvding Tore fra Bjarkøy en ond hedning, en kongemorder, en troløs hund? Og hvorfor reiste han til Trøndelag med spydet Selshevneren i hånd, omga seg med mektige allierte og en stor bondehær, og satte bom stopp for Olavs forsøk på å opprette sitt kongelige foretak Mitt Norge?
Like etter fordunster seierherren Tore Hund fra Bjarkøy ut av sagaen. Hva skjedde, hvor ble han av? I årene som fulgte ble taperen, den tidligere barnesoldaten som med religiøs fanatisme gikk løs på tilvante skikker og drepte uvillige menn, kvinner og barn, den fallerte kong Olav II Haraldsson, kanonisert inn på topp ti-lista over kristenhetens største helgener.
Fra dekket på en av verdens eldste seilskuter åpner Sør-Troms museum det som må kunne kalles en tusenårig cold case.
Teaterseilas
Idet Norge lader opp mot landsomfattende nasjonal feiring, sender Sør-Troms museum Anna Rogde ut på tokt sørover, gjennom de samme sund og forbi de samme fjorder Tore Hund og hans brorsønn Asbjørn, senere Selsbane, rodde og seilte flere ganger de skjebnesvangre årene før det store slaget. Skuta skal besøke ti steder med spesiell betydning for dramaet, mellom Trondenes ved Harstad og Tjøtta på Helgeland. Teaterduoen Sadio Nor har dramatisert én av de viktige hendelsene i forestillingen «Sigrids saga». I møte med lokal kunnskap håper Annas mannskap å fiske opp flere sagadetaljer fra historiens dunkle dyp.
Om prosjektet
I Tore Hunds kjølvann er ei markering av posisjonen håløygske høvdinger hadde, og hvilken rolle de spilte i opptakten til slaget på Stiklestad i 1030.
Toktet markerer de avgjørende reisene som Tore Hund og Asbjørn Selsbane gjorde i de dramatiske årene da striden mellom kongen og stormennene tilspisset seg. Reisene viste hvordan høvdingene her nord var vevd inn i de viktigste ættene i landet. Allianser ble inngått over store avstander, med ekteskap og vennskap.
Tusen år etter at Asbjørn Selsbane seilte til Vestlandet for å kjøpe korn hos sin onkel, legger Anna Rogde ut på seilas 21. juli og skal følge leia sørover.
I løpet av ti dager besøker skuta og hennes reisefølge historiske destinasjoner som Lofoten, Steigen og Tjøtta. Sadio Nor teater fremfører «Sigrids saga» på seks av besøksstedene, og mannskapet åpner opp skuta for besøkende slik at også Annas historie blir formidlet.
SEILINGSRUTA
Fredag 21.07.23. Harstad – Kjøtta // Teater ved Trondenes Historiske Senter kl. 18:00
Lørdag 22.07.23. Kjøtta – Steigen // Teater i Steigen, Bogøy dampskipskai kl. 15:00
Søndag 23.07.23 Seilas Steigen – Bodø
Mandag 24.07.23 Bodø – Rødøy // Teater på Rødøy klokkegård kl. 19:00
Tirsdag 25.07.23. Rødøy – Sandnessjøen – Tjøtta // Teater på Tjøtta Småbåthavn kl. 18:00
Onsdag 26.07.23. Tjøtta – Dønna. // Teater på kirkebakken kl. 17:00
Torsdag 27.07.23. Seilas fra Dønna mot Svolvær
Fredag 28.07.23. Svolvær // Teater på Svolvær indre havn kl. 19:00
Lørdag 29.07.23. Seilas Svolvær – Langøya
Søndag 30.07.23. Langøya – Bjarkøy – Harstad. // Teater på Bjarkøy, Nergårdshavn kl. 13:00