Om
I Knut Hamsuns Victoria (1898) dør den kvinnelige hovedpersonen av tuberkulose bare 23 år gammel. Mens tuberkulosen i Victoria har tendert mot å bli tolket i lys av romanens kjærlighetstema, vil Linda Nesby i dette foredraget argumentere for at sykdommen også fungerer som et tegn på en historisk og sosial forankring. I Hamsuns tilfelle kan tuberkulosen både gjenfinnes flere steder i hans forfatterskap men også i hans biografi.
I foredraget drøfter Nesby hvordan fremstillingen av tuberkulose korresponderer med Hamsuns egen sykdomserfaring, samt med de rådende historiske og kulturelle forestillinger om sykdommen. Hun vil vise hvordan Victoria ved hjelp av sykdomsmotivet står frem som en selvstendig og frigjort kvinneskikkelse samtidig som teksten påkaller stereotype forestillinger om unge tuberkuløse kvinner.
Linda Nesby er professor i nordisk litteratur ved UiT Norges arktiske universitet. Hun forsker på selvbiografiske sykdomsskildringer, medisinsk humaniora og skandinavisk samtidslitteratur og har en doktorgrad om Knut Hamsuns forfatterskap. Nesby leder den tverrfaglige forskningsgruppen «Health, Art and Society» som jobber med pasient- og pårørendefortellinger. Hun har gitt ut bøkene Sinne, samhold og kjendiser. Sykdomsskildringer i skandinavisk samtidslitteratur (2021) og Veier til god ph.d. veiledning på Cappelen Damm og under utgivelse er I skyggen av sykdom. Skandinaviske pårørendefortellinger i vår tid sammen med Ingri Løkholm Ramberg og Nora Simonhjell (Scandinavian Academic Press).
Arrangementet er et samarbeid med Lørdagsuniversitetet (UiT Norges arktiske universitet), og finner sted på Panorama på UiT Campus Harstad.
Arrangementet er gratis og åpent for alle.